Povestea Halloween-ului

De ceva ani, in noaptea de 31 octombrie, au inceput sa-si faca loc prin casele noastre bostanii sculptati in forma de fete infricosatoare si costumele de stafii sau vrajitoare. Ce sa fie, oare, cu acest nou obicei, de care parintii sau bunicii nostri nu aveau habar? Este, bineinteles, sarbatoarea de Halloween!

Chiar daca pe la noi micutii nu umbla (inca) din usa in usa, scandand celebrul “Trick or teat“, Halloween-ul a devenit destul de popular si pe meleagurile noastre, fie prin petreceri tematice cu costume “de speriat”, fie prin retete pe baza de dovleac.

Daca v-ati intrebat de unde vine aceasta sarbatoare, m-am gandit ca astazi sa va spun, pe scurt, povestea ei. Numele provine de laΒ All Hallows’ Even,Β sarbatoarea tuturor sfintilor. Chiar daca americanii au facut Halloween-ul celebru in toata lumea – popularitatea lui depasind de mult teritoriul Statelor Unite – originea sa pare sa fie celtica. Calendarul celtic avea doua perioade distincte, vara si iarna, iar anul nou incepea in data de 1 noiembrie. Astfel, noaptea de 31 octombrie, de dinaintea noului an, era considerata o noapte magica, la granita dintre ani, dar si la granita dintre taramuri: a celor vii si a celor morti.

vrajitoare de halloween

In acea nopate, pentru a se feri de strigoi sau alte spirite de pe lumea cealalta, legenda spune ca oamenii se deghizau in tot felul de creaturi malefice si infricosatoare. Sarbatoarea a ajuns in Statele Unite o data cu imigrantii irlandezi si scotieni, in secolul al XIX-lea, care au adus cu ei si obiceiurile de acasa. De-a lungul timpului, dovleacul, una dintre cele mai populare legume din America, a fost asociat acestei sarbatori. Totodata, noaptea respectiva si-a pierdut caracterul magic si inspaimantator, ramanand un bun prilej de distractie si voie-buna, de petreceri intre prieteni, de farse mai mult sau mai putin macabre. Pentru copii, este o ocazie sa colinde prin vecini si sa fie tratati cu dulciuri fel de fel.

Daca nu aveti in plan sa mergeti la vreo petrecere tematica, va sugeram sa ramaneti acasa si sa va delectati cu o supa de dovleac si o carte despre vrajitoare. Pentru orice eventualitate, pregatiti si un cos cu bomboane pentru vizitatori neasteptati πŸ™‚

dovleac de haloween

Happy Halloween!

 

Advertisements

6 thoughts on “Povestea Halloween-ului

  1. Noi ne pregatim de sarbatorit. Am inceput de aseara cu decorat dovleci. Continuam cu parada costumelor iar maine seara crafturi si povesti.
    O istorisire frumoasa care sa ne aminteasca de originea sarbatorii.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s