Pentru ca vremea de afara indeamna la ceai cald si prajituri cu scortisoara, am zis sa va povestesc cate ceva despre ceremonia ceaiului. Cine stie, poate va dau idei pentru dupa-amiezile de weekend geroase 🙂
Asadar, ceremonia ceaiului, numita si chado sau sado in japoneza, este un ritual traditional budhist, prin care ceaiul verde este pregatit intr-o maniera ceremonioasa si servit unui grup mic de oaspeti. Aceasta ceremonie, veche de sute de ani, presupune un anumit ritual, o gazda si un grup de musafiri, o serie de ustensile si ceai verde de cea mai buna calitate. Camera in care se desfasora trebuie sa fie extrem de curata. Obiectele folosite trebuie sa fie vechi, cu exceptia vasului de bambus si a servetului de sters.
In timpul prepararii ceaiului, miscarile corpului sunt armonioase, linistite si pline de calm. Toti invitatii vor folosi aceeasi ceasca, in fata careia fac o plecaciune si din care vor sorbi cu inghitituri mici. Potrivit traditiei, invitatii vor face complimente gazdei pentru arta prepararii ceaiului. Camera in care se desfasoara acest ritual este extrem de simpla si contine doar masuta pentru ceai, un covoras numit tatami si un pergament pictat.
O ceremonie completa este precedata de obicei de o masa japoneza traditionala, dar masa nu este un pas obligatoriu.
Desi nu se mai practica in mod curent, in ziua de astazi puteti asista le ceremonii ale ceaiului demonstrative. Fundatia Calea Victoriei organizeaza astfel de evenimente.
De asemenea, cu putina imaginatie, puteti face la voi acasa o interpretare moderna a ceremoniei ceaiului. Aveti nevoie de un set de ceai, de ceai verde, poate si de o cutie de ceai si de multa creativitate 🙂
“Tea… is a religion of the art of life.” – Okakura
[…] vara. Chiar daca vremea rece te-a alungat de pe terasa, te poti retrage inauntru la o ceasca de ceai sau de cafea cu prietenii. E pretextul perfect pentru a depana amintiri de peste […]