Povestea pietelor de Craciun

Pietele sau targurile de Craciun reprezinta una din bucuriile pe care ni le aduce iarna. Ma bucur ca au inceput sa devina populare si la noi, chiar daca uneori e greu sa mai descoperi spiritul sarbatorilor in spatele kitchului sau al comercialului. E adevarat ca unele piete sunt doar o adunatura de dughene, unde se vinde vin fiert si marfa fara legatura cu Craciunul, dar eu prefer sa ma gandesc la ideea care a inspirat aceste piete, la bucuria de pe fetele oamenilor si la sentimentul de voie-buna care caracterizeaza aceasta perioada.

Pietele de Craciun au aparut pentru prima data in Evul Mediu, in zonele vorbitoare de limba germana. Unele din aceste piete sunt chiar foarte vechi. Spre exemplu, cea din Viena a fost consemnata incepand cu anul 1294. In Munchen primul targ de acest fel se pare ca a avut loc in 1310, in Frankfurt in 1393, iar in Dresda in 1434. Din statele germane s-au extins si in Franta. In timpurile acelea, in care nu existau beculete colorate, in piete se construia un decor care sa reprezinte nasterea lui Isus. Si atunci, se vindeau felurite lucruri, majoritatea obiecte de lemn artizanale sau dulciuri caracteristice acestei perioade, cum ar fi turta dulce sau fructele uscate, dar si bauturi calde, inclusiv celebrul vin fiert.

De-a lungul timpului, pietele de Craciun s-au extins in toata Europa, ba chiar si in Statele Unite si au devenit tot mai mari. In zilele noastre, pietele traditionale din Nuremberg, Dresda, Stuttgart si Frankfurt atrag peste doua milioane de vizitatori. Dupa cum vedeti, si in materie de targuri, tot Germania e fruntea 🙂 Pietele de azi abunda in luminite, ghirlande si beculete colorate, dulciuri traditionale – sunt inca de actualitate turta dulce si fructele uscate si idei de cadouri pentru cei dragi. Din pacate, incet-incet si-a facut loc si kitchul, culorile tipatoare si obiectele care nu au nimic de-a face nici cu traditia, nici cu Sarbatorile.

Ca sa incheiem intr-o nota optimista, va las mai jos o imagine cu piata de Craciun din Tallinn.

Piata de Craciun, TallinnSursa foto: http://commons.wikimedia.org/wiki/Main_Page

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s