Legenda lui Mos Nicolae

Cadouri de Mos NicolaePentru ca in noaptea asta, cu mic cu mare il asteptam pe Mos Nicolae, m-am gandit sa va spun povestea lui. Se spune ca in noaptea dinspre 5 spre 6 decembrie, batranul Mos Nicolae trece pe la casele copiilor, in timp ce acestia dorm si le lasa daruri in ghetute: dulciuri sau jucarii. Pe copiii neascultatori ii pedepseste, lasandu-le o nuielusa.

Legenda darurilor imparţite noaptea vine de demult. Se spune ca traia intr-un oras un tata care avea trei fete, frumoase si cuminti. El era sarac si nu avea bani sa le marite.  Se zice ca atunci cand fata cea mare a ajuns la varsta maritisului, Nicolae, care era episcopul orasului, a lasat noaptea, in pragul casei lor, o punga cu bani de aur. Astfel, fata a avut zestre si a putut sa se marite. La fel s-a intamplat si cand a venit vremea de maritis a fetei mijlocii. A venit si timpul fetei celei mici sa se casatoreasca. Intr-o noapte, tatal ei nu putea dormi din cauza grijilor, gandindu-se daca va avea bani si pentru nunta ei. In acea nopate, Nicolae s-a strecurat pe acoperisul casei lor si a aruncat o punga cu aur. Punga a cazut intr-un ciorap pus la uscat sau, dupa cum spun alte povesti, intr-un pantof.

De aici vine, asadar, obiceiul copiilor de a-si atarna sosetele sau de a-si pregati incaltarile in asteptarea lui Mos Nicolae. Voi v-ati pregatit pentru venirea Mosului?

Mos Nicolae vine la copiii cuminti

Mos Nicolae vine la copiii cuminti

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s