Traditii si obiceiuri magice de Sf. Andrei

Magie de Sf. Andrei

Magie de Sf. Andrei

Pentru ca in curand ii vom sarbatori pe Andrei si pe Andeea, m-am gandit sa va povestesc despre cateva din traditiile legate de ziua de Sf. Andrei. Ziua aceasta pare una magica, de ea legandu-se numeroase obiceiuri misterioase…

In credintele populare stravechi, noaptea de 29-30 noiembrie se mai numeste si Andrea, Indrea sau Andreiul de iarna si marcheaza trecerea de la vara la iarna. Este posibil ca aceasta noapte sa fi reprezentat si Anul Nou pentru geto-daci. In traditia crestina, se crede ca pe 30 noiembrie, Sfantul Andrei a fost rastignit cu capul in jos, pe o cruce sub forma de X.

In noaptea dintre 29 si 30 noiembrie se spune ca animalele au puteri neobisnuite, farmecele de dragoste sunt mai puternice, iar strigoii, varcolacii si moroii umbla prin lume pentru a-i necaji pe oameni. Pentru a alunga ghinionul din casa, femeile trebuie sa gateasca multe feluri de mancare cu usturoi. Fetele nemaritate trebuie sa coaca o turta foarte sarata si sa o manance inainte de culcare. Baiatul pe care il vor visa ca le ofera apa va fi cel cu care se vor marita in cursul anului urmator.Tot de Sfantul Andrei se pune grau la incoltit, iar de Anul Nou,in functie de inaltimea si grosimea firelor de grau, se ghiceste norocul fiecaruia in noul an.

In Romania, peste 600.000 de persoane poarta numele de Andrei, Andreea sau derivate: Andra, Andrusca.

Voi ce cadouri simpatice ati pregatit pentru Andreii si Andreele din viata voastra?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s